Bra att veta

- Chinchillor hålls i par eller grupp, aldrig ensamma. Undantag görs vid sjukdom/aggressivitet.

- Buren
Minsta tillåtna yta att hålla 2 chinchillor på är 0,5 kvm och 1 meter i höjd. Ingen sida av buren får vara kortare än 50 cm. Buren ska heller inte stå i drag, fukt eller för varmt, och absolut inte utomhus någon gång under året. Chinchillan har lättare för att bli överhettad än för kall, mina har runt 10 grader i sitt rum vintertid.

- Badsand
Chinchillan håller sig ren genom att flera gånger om dagen rulla runt i minersalsand. Det finns flera sorters sand på marknaden men tyvärr är många av dem inte alls bra för chinchillan. Rådasand säljs i de flesta butiker och är kvartsbaserad, och kvarts är det absolut sämsta för såväl chinchilla och människa. Kvartskornen är vassa och absorberar ingen smuts, de förstör pälsen och partiklarna vi andas in med dammet kan inte hanteras i kroppen utan samlas i lungorna.
  Mineralsand har runda, porösa korn som absorberar oljor och smuts ur pälsen. Chinchillan reglerar sin temperatur med hjälp av pälsen så det är oerhört viktigt att vi hjälper dem hålla sig rena. Jag silar badsanden så bajspluppar och eventuella kissklumpar tas bort, på så sätt behöver jag heller inte byta eller fylla på sanden så ofta. Ett bra badkar helst med tak så att sanden inte skvätts ut direkt är bra, helst inte i plast då de kommer gnaga sönder den ganska snabbt samt även riskerar att få i sig plasten vilket är farligt.
  Witte Molen är den absolut bästa sanden att ge.
De ska absolut inte badas i vatten då deras päls är så tjock och svår att få torr att de riskerar att bli sjuka av det eller få fungus (svamp).

- Foder
Chinchillan ska äta huvudsakligen ett bra hö, höet ska vara grönt och lukta fräscht. Höboll bör undvikas helt då chinchillor har fastnat i dem, och många varnar även för höhäck av samma skäl. En del av mina får sitt hö i en större lerkruka då de tenderar att genast kissa ner det om de får det direkt på burens botten, men oftast lägger jag in en rejäl tuss åt dem direkt på botten. Nytt hö bör ges varje dag, och gammalt hö/hörester städas ur i samband med detta. På så sätt stimuleras de att komma och äta när det hela tiden finns nytt, fräscht hö i buren.
  Utöver det behövs pellets för att chinchillan ska få i sig viktiga mineraler och vitaminer. Mästers chinchillapellets eller Bellos är de som anses vara bäst, även Oxbow, Lottie och Carrier går bra att ge om man ej får tag på de andra två sorterna.

- Vatten
Ska ges i flaska och inte skål, bytas varje dag samt vara noga med att rengöra flaskan ofta för att undvika smuts och alger. Jag brukar hälla i lite okokt ris, en gnutta diskmedel och en skvätt vatten sen skaka flaskan kraftigt under nån minut och sen skölja ur noga för att få den ren. Jag använder Trixies glasflaskor på 250 ml då de går att hänga både i och utanför buren och inte kan gnagas sönder. Till de flesta har jag varsin flaska för att undvika tjafs.

- Inredning
Chinchillan må vara en duktig hoppare men man bör ändå tänka på att i en högre bur får fallytan inte vara för hög. I en bur högre än en meter är det bra att sätta antingen ett heltäckande hyllplan i mitten med utsågade hål, eller hyllor som överlappar varandra. Reglerna säger att varje chinchilla ska ha minst ett hyllplan där den får plats att ligga utsträckt, men jag rekommenderar att man sätter in fler än så för att göra buren roligare för dem. Även stora grenar, hängmattor i fleece (trådar sig ej om de gnags på) och tunnlar i metall är populärt. Chinchillan tycker om ombyte så att möblera om buren emellanåt ger dem mycket stimulans.

- Hus/Gömställen
Varsitt hus behövs för att chinchillan ska känna sig trygg. Har man bara ett hus finns risken att det blir bråk om vem som ska vara i det. I det vilda söker chinchillan skydd i olika hålor, så ett hus som kan efterlikna ett sådant gömsle är att föredra. Jag bygger egna lådor där jag sågar ut ett hål i skivan framtill, de är väldigt populära.
Storleken ska vara minst 30x25 cm och 20 cm hög.

- Grenar att gnaga på
Chinchillans tänder växer hela tiden, och medan höet slipar kindtänderna så är det gnagandet på grenar, hyllplan och annat som håller framtänderna i trim.
Grenarna behöver vara fria från mossa/lavar/ohyra, en del sköljer dem i kokande vatten, andra torkar dem på låg värme i ugn. Det viktiga är att de är helt torra innan de ges till chinchillan.

Lista över okej trädslag:
Äpple
Päron
Pil
Rönn
Hasselnöt
Sälg
Alm
Bambu
Magnolia (Magnoliaceae)

- Godis
Chinchillan har ett känsligt mag och tarm-system. De är även sockerkänsliga och bör ej ges torkad frukt, russin etc. Nötter och frön innehåller för mycket fett.
En liten bit knäckebröd, johannesbröd och torkade nypon är vanligt godis de flesta av oss ger ibland, vissa mer sällan än andra. Det viktiga att komma ihåg är att ett russin i chinchillans mage vore som ett hamburgermål för oss, alltså är risken stor att om de får godis för ofta så äter de mindre av sitt hö och sin pellets vilket i längden kan leda till diverse otäcka sjukdomar, några av dem direkt dödliga. Det bästa är att hålla sig till en väldigt liten, begränsad mängd godis som bara ges nån gång då och då, alltså inte flera gånger i veckan.

Nyttigt godis:
Russin vid förstoppning
Havregryn vid diarré
Torkade maskrosblad
Torkade maskrosblommor
Torkade maskrosrötter
Torkade hallonblad (bra för dräktgia och digivande honor)
Torkade nypon
Torkade rosblad/rosknoppar
Torkad hibiskus-blomma

Googlar man lite hittar man snart flera forum runt om i världen som ständigt tipsar om andra örter som går att ge, så länge man är beredd att jämföra och läsa flera olika sidor och sen dra egna slutsatser. Ibland rekommenderas växter iett land som anses giftiga i ett annat, så man måste hålla sig kritisk till allt sånt och främst gå efter de regler och lagar som gäller för Sverige.

- Burstädning
Stallströ/spån är ett vanligt bottenunderlag de flesta använder. Jag städar en gång i veckan/var 10e dag ungefär, ibland oftare i de burar där jag håller mer än 2 chinchillor. Hyllplanen sopas rena från bajspluppar oftare än så, ibland kan jag punktstäda bort nedkissat spån då vissa har sina hörn där de alltid kissar. Kissar de mycket på hyllplanen behöver de också skrubbas/torkas av oftare. Nån gång i månaden gör jag en rejäl skrubbning av buren och använder då Virkon-s, samt sommartid strör jag vid varje burstäd lite Stalosan i ströet för att motverka flugor, ammoniak och fungus. Mat och vattenskål bör diskar ur regelbundet.